carti elefant.ro

Top 5 cărţi despre călătorii

Cărţi despre călătorii sunt multe. Fie că sunt jurnale, memorii sau ficţiune pură, cărţile ne ajută să plecăm în călătorie de pe propriul fotoliu. Haideţi să călătorim cu ochii minţii cu ajutorul a 5 cărţi pe care orice călător ar trebui să le aibă în bibliotecă.

5.  Mananca, roaga-te, iubeste. -Elizabeth Gilbert

Începem cu clasicii. Dacă n-ai auzit măcar de filmul cu Julia Roberts înseamnă că ai trăit sub o piatră în ultimii ani. Cartea este despre criza vârstei de 30 de ani a autoarei, Liz Gilbert, şi întoarcerea ei la viaţă. Tristă, nemulţumită, fără o direcţie precisă în viaţă, Liz porneşte într-o călătorie de descoperire de sine ce o poartă mai întâi în Italia, apoi India şi în final Indonezia. Trecând prin aceste 3 ţări, Liz descoperă plăcerea de a trăi şi de a mânca a italienilor, spiritualitatea şi simplitatea indienilor şi echilibrul între corp şi minte al indonezienilor.

Pe lângă observaţiile ei despre culturile celor trei ţări prin care trece, Liz povesteşte despre sine cu sinceritate. Probabil de aceea după apariţia cărţii şi a filmului călătoriile în India au crescut simţitor. Eu cunosc personal câteva persoane care s-au lăsat inspirate de această carte şi au plecat apoi în India pe urmele lui Liz, de aceea v-o recomand şi vouă. Chiar dacă aţi văzut poate filmul, vă asigur că e doar 5% din puterea de inspiraţie a cărţii.

Elizabeth Gilbert Mananca, roaga-te, iubeste

4. Arta de a călători – Alain de Botton

de Botton face parte dintre autorii mainstream, pe care îi vedem adesea pe raftul cu best-sellers. Deşi am fost reticentă la început în a-l citi, am descoperit un autor atipic. Dacă v-aţi plictisit de ghiduri de călătorie care vă spun exact ce trebuie să vedeţi, cum şi când, Arta de a călători oferă o variantă mai romantică şi mai relaxată asupra călătoriilor: important e de ce călătoreşti, nu doar când, cum şi unde. Arta de a călători încearcă să ne scoată din stresul unei vacanţe şi să ne reamintească motivul pentru care călătorim: evadarea din cotidian, relaxare, experienţe inedite. Practic, de Botton ne reaminteşte să ne bucurăm de fiecare clipă, fie că bem un cocktail într-un bar la parterul unui hotel luxos, sau că stăm deja de 20 de minute la coada de îmbarcare pe un aeroport.

Alain de Botton Arta de a calatori

3. Împărăteasa Orhidee – Anchee Min

Dacă încă nu aţi ajuns în China, cartea aceasta reprezintă cel mai ieftin bilet către această destinaţie. O tânără manciuriană devine una dintre cele şapte soţii ale împăratului Hsien Geng şi ajunge, datorită inteligenţei şi abilităţilor politice, ultima împărăteasă a Chinei. Pe parcursul cărţii, aflăm detalii despre locul unde mulţi nu aveau acces, Oraşul Interzis: cum se trăia în acest loc izolat, cum se formau alianţe şi care era rolul femeii în familia imperială.

„Dintr-o dată îmi dau seama că drumul spre salvare îmi e inaccesibil. Mă macină disperarea. Simt că am fost împinsă într-o cameră închisă ermetic, unde însăşi respiraţia devine dificilă. Nu a fost nimic adevărat în ideea că voi fi fericită odată ce voi avea stomacul plin. Nu pot să nu fiu ceea ce sunt, adică o femeie care simte că trăieşte pentru a iubi, iar statutul de soţie imperială îmi oferă totul, mai puţin asta“.

Anchee Min Imparateasa Orhidee

2. Călătorii pentru o viaţă – National Geographic

Aceasta este genul de carte pe care o dai cadou unui pasionat de călătorii sau o ţii permanent pe sau sub măsuţa de cafea, să o poţi răsfoi în voie oricând ai chef de o vacanţă dar nu îţi permite timpul. Cele 500 de locuri unice includ Scoţia, Hong Kong, Italia, Franţa, Germania sau Spania şi multe alte destinaţii pe care le poţi trece pe un bucket list. Fotografiile sunt de o calitate excepţională (doar e colecţia National Geographic, nu?!) şi pe mine mă bate o idee să decupez chiar câteva imagini să le pun pe un panou cu idei de călătorie.

Calatorii pentru o viata National Geographic

1. Călătorii prin Europa – Bill Bryson

Am păstrat ce-i mai bun pentru final. Am primit cartea aceasta cadou şi deşi am răsfoit-o la început mai mult din curiozitate, a devenit rapid una dintre cărţile mele preferate. Bill Bryson este de meserie jurnalist, deci te poţi aştepta să aibă talent la scris. Născut în Statele Unite, a locuit o perioadă în Anglia, apoi s-a repatriat şi a început să scrie o rubrică de ziar despre diferenţele culturale amuzante dintre cele două ţări. Prin anii 70, în tinereţe, a făcut un tur al Europei de la nord la sud împreună cu un prieten, iar peste 20 de ani s-a gândit să refacă această călătorie cu ochi de adult trecut prin viaţă. Doar că ochiul lui este extrem de pătrunzator, iar scrisul, de un umor caustic.

Reuşeşte să pătrundă în esenţa fiecărei ţări şi să o descrie cu un umor pe care eu nu l-am mai întâlnit la niciun alt scriitor/jurnalist. Deşi poate părea genul de călător negativist, un soi de Gică-contra, care vede doar părţile rele din orice şi are impresia că numai lui i se întâmplă lucrurile, descrierile şi comentariile lui sunt absolut spumoase. Este cartea la care am râs cel mai mult şi pe care aş recomanda-o oricui, indiferent de preferinţele literare.

” Voiam să fiu nedumerit şi fermecat, să iau contact cu nesfârşita şi încântătoarea varietate a unui continent unde poţi să urci într-un tren şi peste o oră să fii într-un loc în care oamenii vorbesc altă limbă, mănâncă altceva, au alt program de lucru, duc o viaţă ce este în acelaşi timp atât de diferită şi totuşi atât de ciudat de similară.

Voiam să fiu turist. “

Bill Bryson Calatorii prin Europa

You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

02 comments on “Top 5 cărţi despre călătorii

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!