Tunis

Tunisia: de ce, cum, unde să mergi

De câțiva ani, Tunisia s-a reîntors în atenția turiștilor care poate au mers deja pe litoralul bulgăresc sau grecesc și vor să-și petreacă un sejur la mare într-o destinație mai puțin obișnuită. Am mers în Tunisia în luna august, poate cea mai călduroasă lună, și….mi-a plăcut 🙂 Așa că am organizat mai jos informațiile care te pot ajuta să alegi cea mai potrivită experiență pentru tine.

De ce să mergi în Tunisia

Tunisia este o țară arabă de dimensiuni reduse în nordul Africii, cu ieșire la Marea Mediterană. Spre deosebire de alte țări arabe, Tunisia este modernă, cu accente occidentale, în parte datorită faptului că a fost colonie franceză pe o perioadă îndelungată.

Tunisia se bucură de aprox. 6600 km pătrați de plantații de măslini în regiunile Monastir și Sousse, precum și de imense plantații de curmali. Pentru a-și proteja plantațiile de hoți sau animale, proprietarii împrejmuiesc arborii cu….cactuși! Peste tot în Tunisia poți vedea pereți întregi de cactuși înalți de 2-3 metri care protejează plantațiile inclusiv de gunoaie.

Dincolo de plajele cu nisip fin, în Tunisia găsești și multă cultură. De la zona Cartaginei, sit arheologic UNESCO, până la Kairouan, al patrulea cel mai important oraș din lumea islamică după Mecca, Media și Ierusalim, sau la Matmata, zona unde oamenii încă locuiesc în case subterane – Tunisia are câte ceva pentru toți.

Tunisia Cartagina

Cum ajungi în Tunisia

Pentru orice parte a Tunisiei, pentru un sejur la plajă cel mai bine este să mergi cu chartere. Charterele sunt curse speciale ale agențiilor de turism pentru turiștii care merg în sejur în destinații precum Tunisia, Grecia, Turcia etc. Aceste curse nu sunt publice, deci nu le poți găsi prin niciun motor de căutare. Dezavantajul acestor chartere este că au date precise de plecare și venire, deci nu îți oferă flexibilitatea unui zbor normal. Avantajul însă, este că zborul te duce pe un aeroport apropiat de destinația finală, iar transferul către hotel este asigurat. Dacă vrei deci să ai o vacanță fără griji, recomand alegerea unui charter. Charterul cu care am mers eu în Tunisia a fost asigurat de Air Bucharest; am avut mâncare (un croissant) și băuturi (soft drinks, apă, cafea) incluse, pentru un zbor de aproximativ 2 ore și jumătate. La aterizare am fost așteptați de reprezentanții agenției în Tunisia, care ne-au direcționat spre autocarele care ne-au dus apoi la hotel.

Tunisia

Unde stai în Tunisia

Destinațiile cele mai populare pentru sejururi în Tunisia sunt Hammamet și Sousse, mai rar Monastir. Eu am mers aproape de Sousse, în zona portului Kantaoui.

În ce privește cazarea, trebuie să știi foarte clar de la început că stelele din Tunisia nu sunt echivalente cu stelele din Europa. Un hotel de 3 stele în Tunisia arată ca un hostel european. E bine să iei acest lucru în considerare când alegi cazarea, și să nu compari hoteluri de aceeași categorie din zone diferite. De aceea, este foarte important să nu iei în considerare doar fotografiile cu hotelul de pe site-ul agenției, și să faci o cercetare proprie. Aici, booking.com e sfânt. Pentru Tunisia, orice hotel cu scor sub 7.5 este de obicei foarte slab, indiferent de categorie. E bine de asemenea să vezi care sunt motivele pentru care scorul este mic. Spre exemplu, un hotel cu 7.5 poate avea 9 la curățenie dar 6 la internet, ceea ce nu este neapărat reprezentativ, fiindcă în general în Tunisia (și cam orice hotel de acolo) conexiunea internet este slabă.

Eu aș recomanda hoteluri de 4 sau 5* și chiar și atunci, trebuie să iei în considerare două lucruri. În primul rând, curățenia e relativă. Ce pentru ei e curat, pentru noi e așa și-așa. Chiar și la hoteluri de 5* cu review-uri excelente pe booking, tot ți se pare că hotelul e vechiuț sau că i-ar prinde bine un strat de vopsea și un aspirator bun. În al doilea rând, în general în țările arabe este mult praf. Oricât ar face ei curat, tot vei avea senzația că totul este ușor prăfuit.

Cu privire la zona pe care să o alegi, pot spune că mie mi-a plăcut foarte mult în portul Kantaoui. E liniștit, ai de obicei plajă privată la hotel și ajungi rapid în Sousse cu taxiul pentru aproximativ 10-12 dinari. Cei care au stat în Hammamet erau și ei mulțumiți. Multe hoteluri se află însă în Sousse, al treilea cel mai mare oraș din Tunisia. Dacă vrei shopping mult și aglomerație, Sousse e perfect. Oricum, dacă ai cazare în Sousse este imperativ să ai plajă privată la hotel. Plaja din Sousse poate părea atractivă, dar senzația mea este că e doar pentru tunisieni. Nu am văzut niciun străin pe plajă și nicio femeie în costum de baie.

Eu am stat la hotelul Iberostar Diar El Andalous și cred că a fost o alegere foarte bună. Hotelul e mai restras, cu plajă privată și o mulțime de facilități despre care voi scrie curând un articol separat cu detalii.

Tunisia

Ce faci în Tunisia

Există câteva excursii opționale pe care le poți achiziționa de la agenție, sau chiar organiza singur. Din Sousse sau Hammamet poți ajunge ușor în Monastir spre exemplu, cu taxi, autobuz sau tren. O zi este suficientă pentru Monastir, poate chiar o jumătate de zi dacă ești o persoană matinală. O altă opțiune este să mergi în capitală, Tunis, apoi în Cartagina și Sidi Bou Said. O a treia opțiune, și cea de neratat, după părerea mea, este să mergi în deșertul Sahara. Aceasta este o excursie care durează două zile, cu o noapte la hotel și plimbări cu ATV, cămile, Jeep, vizitarea platourilor de filmare Star Wars și multe altele.

Dacă ar fi să le ierarhizez în funcție de cât de interesante sunt aceste destinații opționale, aș zice că ordinea ar fi Sahara, Tunis, Monastir. Tunis și Monastir pot fi văzute și individual dacă ești mai aventurier (detalii în curând!), însă în Sahara nu poți merge decât în mod organizat, fiindcă implică multe detalii.

Tunisia Sahara

Impresii de final

  • Tunisia are multă istorie, mai ales partea de Cartagina. De asemenea, e interesant să corelezi țara cu faptul că a fost colonie franceză o perioadă îndelungată, ceea ce o transformă într-o țară mai degrabă occidentalizată, printre țările arabe.
  • Hotelul are multe facilități, precum spa masaj, piscine, plajă privată, dar și echipă de animație și spectacole în fiecare seară.
  • Pe plaja privată ai acces la activități nautice: jet-ski, plimbare cu un soi de banană, apoi cu un soi de canapea gonflabilă, parasailing.
  • Marea Mediterană era la fel de murdară și de tulbure ca Marea Neagră, așa că am înotat doar în piscină. Deși am plecat cu masca de snorkeling în bagaj, apa a fost prea tulbure pentru a vedea ceva.
  • Am apreciat Tunisia, dar după ce am văzut marea, Tunis, Cartagina, Sidi Bou Said și Sahara, cred că este suficient.

Dacă ai fost în Tunisia, lasă un comentariu și spune-mi ce impresie ți-a lăsat și unde ai stat.

Pentru întrebări sau nelămuriri, scrie-mi în comentarii și încerc să răspund cât de repede pot.

You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!