Bansko Bulgaria ski

Ski la Bansko

Multă vreme m-am ferit de schi la Bansko Bulgaria. Părea departe, comparat cu nemaipomenita Poiana Braşov. Poiana era aici, aproape, la câteva ore de mers cu maşina. Cazarea mi se părea ok, iar ca activităţi, o plimbare prin Sinaia şi o cină la un restaurant tradiţional erau mai mult decât suficiente în condiţiile în care eu sunt prietenă cu sporturile de iarnă cam cum e baba cu mitraliera. Ştiţi voi expresia….

 

Acum vreo doi ani însă am descoperit că pot sta cu schiurile în picioare mai mult de 10 minute şi ce să vezi…mai şi alunecam pe zăpadă câţiva metri. Deodată am zis gata, mă apuc de schiat! Şi de aici a început corvoada: închiriat clăpari uzi, schiat pe zăpadă îngheţată sau pe pârtii unde urcam 10 minute să cobor în 3. Pe unde am fost până acum (Predeal, Buşteni, Vatra Dornei) nu am găsit pârtii de începători suficient de lungi încât să poţi practica fără să oboseşti apoi mai mult urcând înapoi. (Dacă ştiţi voi vreuna, eu sunt deschisă la sugestii…). Iar dacă există, de obicei sunt foarte aglomerate, iar eu încă sunt la faza în care nu pot schia şi feri alţi schiori în acelaşi timp.

Date fiind cele de mai sus şi faptul că nenumărate persoane m-au asigurat că la Bansko se poate schia în condiţii foarte bune, am organizat o mini-vacanţă de revelion la vecinii bulgari.

 1. Cum ajungi la Bansko

Drumul durează în jur de 5-6 ore, în funcţie de câte filme Fast&Furious aţi vizionat. Din păcate indicatoarele spre Bansko lipsesc cu desăvârşire, deci va trebui să ţineţi drumul către Ruse mai întâi. Apoi, ordinea este: Biala – Zlatna Panega – intrare pe autostradă – Sofia pe şoseaua de centură nord – Kulata – Blagoegrav. Apoi, alegerile se fac prin deducţie logică: dacă nu e niciun indicator spre stânga sau dreapta, mergi înainte până dai de un indicator spre Bansko!

Noi am ajuns pe timp de noapte la Bansko şi ne-am (a se citi m-am) cam panicat pentru că nu vedeam niciun centimetru de zăpadă prin staţiune, ori pârtiile păreau înzăpezite pe în pozele de pe internet. Un site unde puteţi afla starea pârtiilor şi alte informaţii utile este Bansko Ski.

   2. Cazare şi servicii

Ne-am cazat la Hotel Zara, care s-a dovedit a fi destul de aproape de telegondolă, respectiv baza pârtiei. Hotelul a avut mic-dejun şi cină, masa de revelion inclusă, acces la piscină, sală de fitness  şi saună. Foarte important este ca hotelul să aibă transportul asigurat până la telegondolă, dacă nu sunteţi cazaţi chiar lângă aceasta din urmă.  Altfel, ori mergeţi cu maşina până acolo şi plătiţi parcarea, ori faceţi o plimbare pe jos. Majoritatea hotelurilor ofera insa acest serviciu gratuit. Noi am avut clăparii şi schiurile noastre, deci ar fi fost dificil şi incomod să mergem până la pârtie ca nişte roboţei.

     3. Schi

Pentru a schia trebuie să stai la cel puţin două cozi, dacă vii pe la 10-11 dimineaţa. O dată, să cumperi ski-passul, pentru care aveţi preţurile aici. El vă dă acces peste tot: telegondolă, ski lift etc. Ca peste tot, e mai ieftin să iei pe mai multe zile dacă ştii sigur că schiezi. Ski-passul se cumpără şi online, ceea ce însemnă ca stai doar o dată la coadă, atunci când îl ridici. Apoi, coadă mare era şi la închiriat echipament, deci recomand să vă treziţi devreme, altfel pierdeţi timp util. Apoi, se stă la coadă şi la telegondolă, dar lucrurile merg repede, pentru că intră 8 persoane într-o cabină. Există şi o şcoală de schi, Ulen,  iar monitorii mi-au părut foarte implicaţi. Ei vorbesc engleză, însă pe pârtie am întâlnit şi monitori (probabil privaţi) care vorbeau română.

 

 

Ce mi-a plăcut extrem de mult este că pârtiile sunt foarte lungi şi variate ca dificultate. De asemenea, îţi poţi crea propriul traseu în funcţie de cât de avansat eşti. Eu sunt încă începătoare, deci am mers pe pârtiile albastre. Am luat telegondola două staţii preţ de vreo 20 de minute până într-un loc unde ori puteai coborî pe schiuri în jur de 10 km, ori stăteai la un vin fiert la unul din numeroasele baruri, ori urcai mai departe. Eu am luat ski liftul de 6 persoane către pista de schi Kolarski. Am coborât de acolo înapoi pe schiuri, apoi am coborât din nou, până jos la telegondolă. Total: vreo 10 km. Există numeroase alte variante albastre şi roşii, dar şi o pistă neagră pentru experimentaţi.

Sursa foto

După o zi petrecută pe schiuri, o saună şi o baie în piscina hotelului au fost binevenite.

În total, ca preţ – transport, cazare, ski-pass – am ieşit cel puţin la fel ca în România, dacă nu chiar mai ieftin. În schimb, condiţiile  nu se compară cu cele din România, iar aici mă refer la cazare, drumuri, acces, parcare, pârtii de schi. Din păcate, încă avem multe de învăţat la capitolul servicii de la vecinii bulgari, aşa că voi concluziona prin a vă îndemna să faceţi un drum până la Bansko, dacă aveţi mai mult de 3 zile la dispoziţie. Garantez că merită! Pentru noutăți despre pârtii și prețuri actualizate, poți intra aici.

Voi unde aţi fost la schi şi aţi recomanda şi altora?

 

 

 

 

 

 

You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

04 comments on “Ski la Bansko

 • Alice , Direct link to comment

  Buna.
  Mai tii minte un pret estimativ pentru skipass?
  Preturile la mancare cum sunt?
  As dori sa merg in Ianuarie.
  Am inteles ca nu prea este zapada de la un timp, fiind mai jos decat Romania.
  Este adevarat?

  • denisa , Direct link to comment

   Buna, m-am uitat pentru sezonul 2018-2019 la preturi. Un lift pass cu echipament complet e 119 euro pentru 3 zile (http://www.skibansko.bg/prices-ski-packs/#1469182490711-6600a2eb-b305). E mai avantajos sa rezervi din timp online, decat sa iei de la fata locului. Mancarea mi s-a parut foarte buna si accesibila. In principiu am mancat la hotel dimineata si seara, ca am avut mesele incluse, dar si in statiune preturile erau mai mici decat in Romania. CU zapada nu am avut deloc probleme, am putut schia in fiecare zi. Parca sezonul incepe pe la jumatatea lui decembrie, deci in ianuarie ar trebui sa fie in regula, mai ales ca au si tunuri de zapada.

 • Madalina , Direct link to comment

  Buna. Multumesc pt informatie. Ski pass.ul e mai ieftin daca il cumperi online? Sau sunt aceleasi preturi?

  • denisa , Direct link to comment

   Buna, din cate stiu eu e mai ieftin online, si scapi si de cozi, care pot fi destul de mari.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!