Bonjour Paris!
Iata-ne ajunsi in Paris, ce facem mai departe? Sunt atatea obiective de vizitat, incat daca nu pleci de acasa cu un plan bine pus la punct, risti sa ratezi unele din cele mai importante locuri si niste fotografii pe masura. Pas de problème, iti venim ajutor cu un plan pentru 3 zile verificat care sa va duca pe stradutele pline de culoare si sa va faca sa cunoasteti adevarata “vie parisienne“. Mai intai, ai grija sa iti gasesti cazare in multitudinea de oferte disponibile in Paris. La sfarsit, aveti cateva sugestii care va garanteaza o vacanta de neuitat, in adevaratul spirit francez.
Ziua 1 : Incepem „la journée française” cu Sacré-Coeur ( pana la care putem urca si cu funicularul), bazilica ce se spala singura atunci cand ploua datorita rocilor din care a fost construita. Dupa ce vizitam grandioasa constructie cladita exclusiv din donatiile parizienilor, o luam prin stanga si trecem printre pictorii care fac portrete, eventual mancam la un restaurant din zona ca sa simtim atmosfera Parisului, apoi ajungem la muzeul Salvador Dali. Coboram pe stradute pana la statia de metrou Pigalle, apoi facem dreapta pe Boulevard de Clichy spre Moulin Rouge.
In fata la Moulin Rouge trebuie neaparat sa faceti o poza à la Marlyn Monroe – o sa iti dai seama despre ce e vorba cand ajungi acolo! Coboram pe Rue Blanche si ajungem la Galeriile Lafayette. Aici puteti vedea unele dintre cele mai frumoase vitrine din Europa si incerca celebrele parfumuri frantuzesti intr-un decor luxos. La plecare nu uitati sa treceti si pe la magazinul dedicat produselor culinare frantuzesti, va va reactiva toate simturile! Urmatoarea destinatie este Opera Garnier iar apoi plimbati-va pe stradutele pline cu boutique-uri de lux si cu preturi pe masura. Ultimul obiectiv al zilei este Turnul Eiffel – perfect de vazut seara deoarece din turn vedeti luminile orasului si chiar turnul luminat din ora in ora. Lasati-va surprinsi de imaginea turnului – coborati la statia de metrou Champ de Mars Bir-Hakeim pentru un efect de surpriza total. Apoi, pierdeti-va printre francezii adunati pe Champ de Mars si asteaptati ora fixa pentru a vedea turnul Eiffel luminat.
Ziua 2 : Ajungem inca de dimineata la Arcul de Triumf – la care se urca printr-un pasaj subteran-, apoi coboram pe Avenue des Champs Elysées unde ca veti delecta privirea la magazinele de lux ( portofelul nu o sa fie la fel de fericit…). Inainte de a ajunge la Place Concorde pe partea dreapta avem Petit si Grand Palais, unde e mereu o expozitie interesanta de vazut. De la Place Concorde facem stanga catre Madeleine si luam pranzul pe treptele catedralei impreuna cu francezii care lucreaza in zona. Pentru desert mancam bomboane de ciocolata la Fauchon sau cele mai bune macarons pe care le veti manca vreodata, la renumitul magazin Ladurée.

Ne intoarcem in Place Concorde si facem stanga spre Gradinile Tuileries ( in dreapta avem Musee de L’Orangerie iar in stanga Galeriile Jeu de Paume), si cu pasi repezi ne indreptam spre Musée du Louvre. Daca vreti sa vizitati muzeul complet, aflati ca nu aveti nicio sansa daca nu stati cel putin vreo 3 luni la Paris. Mai bine luati o harta a muzeului pe care sunt marcate lucrarile importante si mergeti drept la tinta. Daca vreti sa continuati cu o seara à la française, luati o sticla de vin si mergeti impreuna cu partenerul(a) pe Pont des Arts. Prindeti un lacatel de balustrada podului si beti vinul pe malul Senei intr-o atmosfera boema.

Ziua 3: Incepem itinerariul de la Centrul Georges Pompidou, langa care se afla atelierul Brancusi. Mergem catre Hôtel de Ville – Primaria Parisului si trecem podul spre Île de la Cité unde vedem la Conciergerie – Palatul de Justitie si faimoasa catedrala Notre Dame. Trecem podul spre cartierul Latin – nu uitati sa cumparati un poster cu Parisul de la buchinistii de pe malul Senei – si luati pranzul langa fantana Saint Michel la unul dintre restaurantele tipic frantuzesti. Ne indreptam apoi catre Sorbona si Pantheon si ajungem in final la Gradinile Luxembourg – superbe mai ales primavara si vara. Daca va place viata de noapte, nu ratati zona Bastille plina de pub-uri si cluburi pentru orice gust.
vazutplacut tips&triks:
Muzeul Louvre ofera acces gratuit tinerilor pana in 26 de ani in fiecare vineri, in nocturna, dupa ora 18.
In prima duminica din fiecare luna e acces gratuit la majoritatea muzeelor, asa ca aveti grija sa o includeti in vacanta voastra! Pentru toate reducerile la muzee aveti un site dedicat.
Les deux magots este numele localului unde si-au baut cafeaua ani la rand Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Hemingway, Camus si Picasso. Sigur, o cafea cu lapte costa in jur de 5 euro, dar cand va ganditi ca o beti pe scaunul lui Picasso, la masa lui Hemingway, parca face banii! Cafeneaua se afla pe Blvd. St-Germain, chiar langa statia de metrou cu acelasi nume.
Daca filmul Amelie Poulain v-a impresionat atat de tare incat l-ati vazut deja de cel putin 3 ori, aflati ca puteti avea parte de acelasi „destin fabulos” mergand la cafeneaua in care s-a turnat filmul. Cafe des Deux Moulins chiar exista, si se afla in cartierul Montmartre, pe Rue Lepic (Metro Blanche).
Din turnul Montparnasse se spune ca este cea mai frumoasa panorama asupra Parisului. Asta din simplul motiv ca este singurul loc din oras de unde nu se vede…turnul Montparnasse. Il reperati foarte usor: o constructie mare si neagra, care nu se potriveste cu nimic din jur, poate de aceea e atat de urat de parizieni. Daca pentru o panorama de noapte asupra Parisului va recomand turnul Eiffel, pe timp de zi, Montparnasse este locul ideal. La etajul 56 ajungeti cu cel mai rapid lift din Europa in doar 38 de secunde, de unde puteti fotografia cel mai clar Turnul Eiffel.
La Défense este total atipic pentru arhitectura veche a Parisului. Aici, toate cladirile sunt din sticla si au cel putin 30 de etaje. Cartierul de birouri parizian se afla in vestul orasului si este folosit atat ca centru de afaceri, cat si spatiu pentru expozitii de arta contemporana. Daca ajungeti acolo, cel mai important obiectiv este l’Arche de la Défense, ce inchide „Axa Regala” formata din Louvre, Concorde si Arcul de Trumf, toate pe aceeasi linie. Nu merita sa il vizitati pe dinauntru sau sa urcati pe el, intrati mai degraba in cladirea CNIT, in forma de scoica – veti fi surprinsi cum poate sa arate o cladire de birouri…
Institutul lumii arabe se afla in Cartierul Latin, pe malul Senei. Ce este deosebit aici este ca puteti urca pana la ultimul etaj, de unde aveti o vedere unica inspre Notre-Dame de Paris si Île de la Cité. ( Statia de metrou Jussieu, Cardinal-Lemoine, Sully-Morland )

Cimitirul Père Lachaise, cel mai mare din Paris, se afla la statia de metrou omonima si ii „adaposteste” pe Apollinaire, Balzac, Bizet, Maria Callas, George Enescu, La Fontaine, Moliere, Jim Morrison, Elvira Popescu. Unele dintre morminte sunt adevarate monumente funerare, insa sunt atat de multe, incat va sugerez sa luati o harta de la intrare si sa va orientati cu ajutorul ei.
Cand intrati in cafenelele frantuzesti, veti vedea ca multi parizieni stau la bar. Preturile de obicei sunt diferite in functie de locul pe care il ocupi, deci o cafea va costa cu 0.50-1 euro mai putin daca stati la bar decat daca va asezati la o masa.
Restaurantele au de obicei un „plat du jour” sau „menu du jour”, in general mult mai ieftine decat preparatele „a la carte”. De obicei, meniul zilei include antreu, fel principal si desert. In Paris apa de la robinet este potabila, deci nu va lasati pacaliti de chelneri cand va intreaba daca vreti apa; spuneti clar si raspicat „eau du robinet”, altfel puteti vedea pe nota de plata un Evian de vreo 5 euro. Daca mai doriti si o cafea cu lapte, trebuie sa cereti „un café crème”, altfel chelnerul se va uita ciudat la voi si nu va intelege furculisionul “café au lait”. La sfarsitul mesei, lasati cativa centi bacsis, nici un francez nu lasa mai mult de 1 euro, indiferent cat a fost nota.
Asteptam si de la voi impresii de calatorie! Aveti un loc in Paris pe care vreti sa il recomandati, o cafenea preferata, un restaurant unde se mananca bine sau pur si simplu vreti sa impartasesti experienta voastra, lasa un comentariu!
Bon voyage!
sursa foto: arhiva personala & Pinterest