Am făcut o listă cu câteva lucruri de care poți ține cont dacă vrei să profiți la maximum de vacanța în Tunisia și să te ferești de probleme.
Categoriile hotelurilor
În general în țările arabe, criteriile după care sunt acordate categoriile hotelurilor (numărul de stele) nu sunt aceleași cu cele din Europa. Asta înseamnă că un hotel de 4 stele din Egipt sau Tunisia va semăna cu un hotel de 3 stele în Europa. Este important să iei în considerare acest aspect atunci când îți alegi cazarea fiindcă eviți astfel să ai așteptări neconforme cu realitatea.
Apoi, indiferent dacă un hotel are 5 stele și fotografii extraordinare, tot este indicat să verifici recenziile și scorul de pe booking.com. În general, pentru Tunisia încearcă să găsești un hotel cu scor mai mare de 7.5. Este la fel de important să verifici scorul pe categorii. Pentru a calcula scorul unui hotel, booking ia în considerare 7 aspecte: curățenie, personal, locație, confort, facilități, raport calitate/preț, conexiune internet. Spre exemplu, un hotel cu scor 7 ar putea avea fie 5 la curățenie și 9 la internet, fie 9 la curățenie și 5 la internet. E evident care este mai bun… cu atât mai mult cu cât în Tunisia conexiunea la internet este destul de slabă în general. Pentru a vedea aceste categorii, pune cursorul pe scorul hotelului.
Cât despre cazarea individuală, la persoane prin Airbnb sau alte variante care nu implică agenție sau hotel clasificat, eu nu aș recomanda. Nu te gândi că dacă ți se întâmplă ceva dai telefon la OPC sau poliție și se rezolvă problema. Eu nu am avut astfel de experiențe, dar nu m-aș aventura să mă cazez în locuri neautorizate. În primul rând din rațiuni de curățenie, apoi din motive de siguranță.
Plajă privată
În funcție de hotelul pe care îl alegi, acesta va avea sau nu plajă privată. Eu recomand să preferi prima variantă. Plajele publice din SOusse spre exemplu sunt pentru localnici, asta înseamnă că vei vedea mulți tunisieni în jurul unei mese pe plajă, jucând cărți, corturi improvizate în care se adăpostesc de soare și femei cu costume de baie întregi, cu mânecă și pantaloni lungi. Ai înțeles deja că tu în bikini ai stârni prea multă rumoare! De aceea, majoritatea hotelurilor au plaje private și te sfătuiesc să alegi această opțiune.
Sărbători naționale
La venirea în hotel e bine să te informezi la recepție dacă în timpul sejurului tău au loc sărbători naționale. Acest aspect e important fiindcă în zilele de sărbătoare majoritatea magazinelor sunt închise, indiferent de zonă. Iar dacă vrei spre exemplu să faci o excursie într-un oraș apropiat, vei vedea că orașul este aproape gol, iar obiectivele turistice și magazinele sunt închise.
Excursii opționale
Am scris deja aici ce excursii poți face în Tunisia. Cele mai cunoscute sunt la Monastir, Tunis-Cartagina-Sidi Bou Said și Sahara. Aceste excursii sunt de obicei propuse de agenția prin care mergi în Tunisia. Poți totuși merge singur în Monastir cu taxi, autobuz sau tren. Și în Tunis și orașele adiacente poți merge singur, dar aș zice că e mai riscant și dacă nu ești obișnuit cu țările arabe s-ar putea să fie complicat. Sahara trebuie neapărat cumpărată prin agenție, fiindcă implică două zile, cazare, mese etc. Poți merge și la agențiile de turism locale, însă asta în orașele mai mari precum Sousse.
Cultura și religia
Tunisia este o țară islamică, de aceea este important ca la intrarea într-un obiectiv religios femeile să aibă umerii și genunchii acoperiți, iar bărbații să nu poarte maiou și pantaloni foarte scurți. În general, îmbracă-te mai conservator în orașe pentru a evita priviri indiscrete.
La plajă sau la piscină vei vedea femei cu costum de baie întreg, negru, cu mâneci și pantaloni lungi. Chiar dacă pentru un european poate părea ciudat, aceasta face parte din tradiția locală ce trebuie respectată. Așadar, nu te uita insistent și nu face observații cu privire la îmbrăcămintea localnicilor.
Tot din cultura locală face parte și târguiala, așa că dau mai departe sfatul pe care și eu l-am primit de la un tunisian în materie de negocieri: dacă cere 10 , propune 2 ca să rămâi la 5.
Sfaturile localnicilor
Dacă arăți ca un turist, vei fi sigur acostat de diverși indivizi pe stradă care să te ajute să ajungi în diverse locuri. Dacă în final chiar te ajută și nu te încurcă și mai tare, sigur așteaptă de la tine un bacșiș. O sa fie greu să scapi de ei, așa că evită-i de la început și chiar dacă nu știi exact unde mergi, bazează-te pe hartă și mergi cu hotărâre!
Dacă ai întrebări sau nelămuriri, scrie-mi în comentarii și încerc să răspund cât mai repede.