muzeul Louvre

Ce s-a întâmplat cu muzeul Louvre?

Șoc și groază !!! Ce s-a întâmplat cu piramida de la muzeul Louvre ?!?

“Potolez-vous”, vorba francezului.

Deși pare că tocmai s-a produs un dezastru natural care a descoperit dedesubturile piramidei de la muzeul Louvre, totul e de fapt o iluzie optică pusă la cale de artistul JR cu ocazia aniversării a 30 de ani de la inaugurarea piramidei. Timp de patru zile, în cel mai mare secret, JR și 400 de voluntari au lipit bucăți din imaginea gigant ce avea să șocheze privitorii. Marea dezvelire a instalației efemere denumită sugestiv Secretul piramidei  s-a făcut la finalul lui martie, urmând ca hârtiile să rămână lipite doar câteva zile, până la 1 aprilie. Socotelile de acasă nu au fost făcute bine, întrucât fiecare vizitator care a pus pasul prin curtea Napoleon a muzeului a dorit să plece și cu o amintire, așa că după doar o zi, imensa instalație era deja sfâșiată.

Cine e artistul JR ?

Nu știe nimeni, întrucât artistul francez dorește să rămână anonim. De aceea nu renunță niciodată la ochelarii de soare și pălărie. La fel ca Bansky, un alt artist controversat și anonim, JR dorește să rămână în atenția publicului prin lucrările sale, nu prin nume sau imagine.

Sursa foto
Sursa foto

Lucrările sale nu le veți găsi însă în galerii, ci chiar pe stradă. Trebuie doar să deschizi mari ochii în orașe importante precum Paris, New York sau Rio de Janeiro, unde JR lipește pe fațadele clădirilor portrete alb-negru.

Sursa foto

JR  a mai făcut senzație în Paris și acum trei ani, când a făcut să dispară piramida de la Louvre.

Povestea piramidei

Piramida de la muzeul Louvre a fost inaugurată acum 30 de ani în 1989 și a fost creată pentru a ușura accesul vizitatorilor în incinta muzeului. Arhitectul Ieoh Ming Pei a fost creierul din spatele piramidei compuse din 602 romburi și 70 de triunghiuri de sticlă.

Deși acum este una dintre cele mai cunoscute contrucții și un symbol incontestabil al Parisului, piramida de sticlă a fost și sursă de numeroase controverse. Mai întâi a fost considerată prea modernă pentru a se potrivi în curtea renascentistă a muzeului. Unii au asociat piramida cu simbolul egiptean al morții, iar alții au văzut-o ca pe un proiect megaloman al președintelui Mitterand. O ultimă critică a fost că arhitectul americano-chinez Pei nu este suficient de….francez pentru a primi sarcina construirii unui simbol național atât de important. Naționalismul francez….ce să-i faci !

Între timp, apele s-au liniștit și piramida a rămas neatinsă. Cel puțin pentru moment, până pune iar mâna pe ea JR !

Voi ați vizitat muzeul Louvre și piramida ? Ce părere aveți despre o contrucție atât de modernă într-un spațiu eminamente clasic ?

You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!