Casa Timiș

Casa Timiș: aer interbelic la 80 km de București

Cei care locuiesc în București știu foarte bine ce înseamnă să petreci weekendul în aceeași aglomerație pe care o vezi zi de zi în timpul săptămânii. Sigur, pe timpul verii sunt mai puține mașini și evenimentele abundă, dar chiar și așa, parcă vrei uneori să scapi de blocurile gri și să te încarci cu energie într-un loc liniștit. Opțiunile din jurul Bucureștilor nu sunt atât de multe pe cât s-ar crede. Dacă vrei să pleci dimineața și până seara să fii înapoi în oraș, e preferabil să găsești un loc la 100 – maxim 200 de km de București. Și dacă l-ai găsi la…80 de km?

Pusesem ochii pe Casa Timiș încă de acum câteva luni, când am văzut câteva fotografii pe internet. Am considerat-o o pensiune, și nu înțelegeam cine merge să se cazeze atât de aproape de București, într-un loc unde pare că nu ai mare lucru de făcut. Aveam să aflu la sfârșitul lunii august, când ne întorceam spre București de la Salina Prahova. Fiindcă voiam să mâncăm într-un loc frumos și să nu ne abatem prea mult de la drum, am decis să mergem la Casa Timiș.

Casa Timiș

Surpriza cea mai mare a fost să văd că de fapt nu este vorba doar de un restaurant și o pensiune, ci de un întreg complex care probabil se întinde pe câteva hectare. Departe de agitația orașului și chiar a satului în care se află, complexul cuprinde o pensiune, un restaurant interior, un restaurant tip cramă, o terasă, un foișor, un salon de aproximativ 250 de persoane, un foișor, o vie, un buncăr antiatomic. Fără buncăr, bineînțeles…deși nu m-ar mira prea tare. Urmează câteva unități de cazare tip căsuțe, o piscină și….the sky’s the limit!

Casa Timiș

Casa Timiș se numește astfel după numele de familie al proprietarilor, aceiași care dețin Cris-Tim. Inițial, casa era cunoscută sub numele de conacul domniței Ralu, inaugurat la 1 mai 1925. După naționalizare a fost cumpărat și refăcut în stilul original de doi arhitecți, iar din 2015 familia Timiș l-a transformat în ce putem vedea astăzi.

Conacul se află în mijlocul unei podgorii de 40 de hectare ce conține soiuri precum Sauvignon Blanc, Fetească Neagră, Merlot sau Cabernet Sauvignon. Când am ajuns acolo, copiii alergau printre rândurile de viță de vie în timp ce adulții luau masa în foișor. Pe terasă cânta o formație , pe lângă care trecea pesonalul restaurantului, toți îmbrăcați în costume de inspirație tradițională, cu brâu și ii brodate cu struguri.

Casa Timiș

Fiindcă podgoria din jur produce vinul Casa Timiș, am început masa cu un pahar de rose din partea casei. Mâncarea a fost excepțională, dovadă faptul că nu am nicio fotografie cu ce am mâncat; am fost prea ocupată :)) După masă am făcut turul domeniului, acompaniați de o domnișoară foarte amabilă de la recepție care ne-a povestit istoria locului și visurile proprietarilor. Pensiunea conține 3 apartamente, 3 camere twin și 4 camere duble, toate amenajate în stil clasic- shabby-chic, cu mobilă albă vintage, perne pufoase și covoare cu flori. Mi-am notat în minte să fac rezervare din timp totuși, fiindcă weekendurile sunt deja pline în următoarele luni.

Casa Timiș
Casa Timiș

Cafeaua am băut-o în restaurantul interior și la final am realizat că am petrecut câteva ore bune departe de agitația orașului, în atmosfera anilor de demult. La plecare am primit drept cadou o sticlă din vinul pe care l-am băut la masă.

Casa Timiș

Casa Timiș m-a impresionat extrem de mult din două puncte de vedere. În primul rând, nu am mai văzut nicăieri o astfel de atenție la detalii. Deși am vizitat tot conacul plus terasa, oricât de cârcotașă aș fi, nu aș găsi nimic de reproșat. De la elementele decorative, la vazele cu lavandă care-și răspândea aroma în restaurant, la săpunul de la baie și până la costumațiile personalului, nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Senzația mea este că nu s-a făcut rabat la calitate cu nimic și că s-a dorit un loc de calitate care să facă cinste conacului de altădată. În al doilea rând, m-a impresionat cât de implicați sunt angajații în povestea Casa Timiș : am remarcat că vorbesc despre “noi”, și nu despre “șeful”. Un plus pentru faptul că personalul provine în mare parte din satele din jurul conacului, ceea ce ajută la dezvoltarea comunității locale.

Casa Timiș

Planurile lor de viitor? Accentul pe experiență, nu doar pe mâncare și cazare. Asta se traduce prin extindere: un hotel mai încăpător, bungalow-uri, vizite în podgorii, implicarea vizitatorilor în procesul de vinificație și degustare de vinuri.

Planurile mele de viitor? Un weekend în apartamentul Caragea (cu patul la mezanin și o scară din lemn absolut superbă!) , o cafea în lounge-ul cu canapele din piele neagră și o degustare de vinuri.

Casa Timiș
Casa Timiș
Domnița Ralu ar fi impresionată…
You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!