Bangkok Thailanda

Bangkok

Bangkok: căldură mare, miresme îmbietoare (sau nu!), tuk-tuk la tot pasul si viețuitoare de tot felul, în farfurie și nu numai.

Am călătorit în Thailanda în perioada mai-iunie şi a fost de departe una dintre cele mai inedite experienţe de călătorie de până acum. De la climă, mâncare, oameni şi obiceiuri, până la peripeţii şi plimbări cu barca în miezul nopţii, am petrecut in Bangkok şi Krabi 8 zile de poveste. Despre Krabi am povestit deja aici,  aici şi aici.  Sunt atât de multe lucruri de spus, încât mi-e neaşteptat de greu să aleg despre ce să scriu.

Prima senzație este că ai aterizat în altă lume. O lume în care poți vedea la distanță de 2 minute trenuri de mare viteză, autostrăzi ce trec peste oraș, dar și șobolani care traversează strada sau caracatițe puse la vânzare sub soarele de 40 de grade.

Cum ajungi în Bangkok?

Multe companii aeriene zboară din București spre Bangkok, însă niciuna direct. De obicei se face escală în Qatar sau Abu Dhabi, ceea ce te duce la un zbor de aproximativ 10-12 ore, posibil mai mult, în funcție de escală. Eu am mers cu Etihad Airways, cu escală în Abu Dhabi. Zborul cu Etihad e foarte confortabil, de la mâncare la servicii. Până și uniformele stewardeselor mi-au plăcut! :))

Odată ajuns în Suvarnabhumi, aeroportul din Bangkok, lucrurile sunt simple și variate. Poți lua shuttle bus gratuit  până la centrul de transport, iar de acolo iei un autobuz sau metroul până în centrul orașului sau zona unde ai hotelul. Te costă 35 de baht (moneda națională).

Pentru cazare am ales un hotel în cartierul de afaceri, aproape de centrul orașului. Una dintre condițiile alegerii a fost proximitatea față de o stație de metrou, mijlocul de transport cel mai rapid din oraș.

Pe parcursul celor 4 zile în Bangkok am mers mult pe jos și am vizitat cât de multe temple am putut. Avantajul pentru turiști este că templele sunt localizate oarecum central, astfel că le poți vizita cu ușurință și poți chiar merge de la unul la celălalt.

Ce e de văzut în Bangkok:

  1. Marele Palat

Complexul situat în centrul orașului este cu adevărat impresionant. A fost reședința regală oficială, și încă face parte dintre proprietățile regelui, astfel că se supune unor reguli foarte stricte. Bărbații trebuie să poarte pantaloni lungi și tricouri cu mânecă, iar femeile să nu aibă la vedere genunchii și umerii. Pentru cei care nu se conformează există totuși posibilitatea închirierii de haine, însă poate nu vrei să porți haine folosite deja de 136 de oameni, oricât de bine ar fi ele spălate.

Bangkok

După ce te acoperi bine și treci de controlul vestimentar, îți sugerez să îți pui și ochelarii de soare la ochi. Nu de-alta, dar ochii noștri de occidentali nu cred că sunt obișnuiți cu atât AUR! Fiecare centrimetru de acoperiș este acoperit cu un auriu orbitor, iar pereții templelor sunt pictate migălos în toate culorile curcubeului și combinațiile aferente.

Bangkok

Bangkok

După ce îți revine vederea, îndreaptă-te către principala atracție din complex: statuia lui Buddha din smarald, Wat Phra Kaew. Statuia aceasta este considerată bijuteria Thailandei, deci te poți aștepta la ceva cu adevărat impresionant. Însă Buddha verde se supune regulii esențelor tari în sticluțe mici. De la înălțimea celor 66 cm ai săi, Buddha supraveghează atent șirul de turiști care vin să-l fotografieze.

Bangkok

Bangkok

Bangkok

Bangkok

 

2. Wat Pho, Templul lui Buddha culcat

După ce ai zis că marea minune a Thailandei e cam mică la cei 66 cm, pregătește-te să fii cu adevărat surprins! Mai la sud de Marele Palat se află templul Wat Pho, cu statuia lui Buddha culcat. Bineînțeles, Buddha nu poate dormi decât în aur. Statuia este un adevărat colos și îl reprezintă pe Buddha la capătul șirului de reîncarnări, înainte să intre în Nirvana. La 46 m lungime și 15 m înălțime, este una dintre cele mai mari statui ale lui Buddha din Thailanda. Doar tălpile au 3 metri înălțime și vreo 5 metri lungime, și sunt încrustate cu sidef. Pe tălpi sunt desenate simboluri aducătoare de noroc în tradiția budistă, precum eleganți, flori sau tigri. În mijlocul tălpilor este desenat un cerc, ce reprezintă o chackră, sau un centru energetic. În jurul statuii se află 108 boluri de bronz în care thailandezii pun câte o monedă pentru a avea noroc.

Bangkok

 

3. Wat Arun

După ce te-ai delectat cu Buddha mare și Buddha mic :), ia o barcă de pe malul râului Chao Phraya și traversează în partea cealaltă pentru templul Arun. Dacă ești și matinal, de aici poți vedea răsăritul, cu soarele reflectând fiecare pietricică de pe templu în mii de culori.

 

Bangkok

 

Bangkok

 

4. Muntele de aur – Templul Saket

320 de trepte te duc spre muntele artificial creat în timpul lui Rama al 3-lea. Poate suna a drum lung și obositor, însă vegetația care mărginește scările te face să te oprești la fiecare două minute și să faci o groază de fotografii.

Bangkok

Odată ajuns în vârf, găsești un soi de clopot de aur (cum altfel?!) și o panoramă fantastică asupra întregului oraș.

Bangkok

Zona însă nu e chiar grozavă, deci nu recomand să ajungeți acolo seara, cu atât mai mult cu cât nu e niciun metrou prin apropiere.

Bangkok

5. Cartierul chinezesc

Cartierul chinezesc este o lume în sine. Pe cât de strălucitoare și luxoase sunt templele, pe atât de aglomerată și mirositoare e zona ce alcătuiește cartierul chinezesc. La primii pași în cartier te izbește mirosul de mâncare. Îți este greu să identifici totuși de la ce mâncare vine, poate și pentru că nu ai știut până acum ce miros au  gândăceii pe băț.

Bangkok Mai faci câțiva pași, apoi dai peste o tarabă unde sunt etalate spre vânzare și preparare tot soiul de pești și fructe de mare. Probabil trebuie să semnezi înainte și o declarație pe proprie răspundere conform căreia mănânci nesilit de nimeni fructe de mare odihnite la 45 de grade în arșița soarelui.

Bangkok

Mai mergi puțin și vrei să intri într-un magazin, dar nu poți pentru că în ușa magazinului, vânzătorul a decis să-și facă tocmai atunci pedichiura și a simțit nevoia să aibă și spectatori.  Sau poate ți se face poftă de o supă, căci la tot pasul găsești așezate cu o precizie exactă fix în mijlocul trotuarului mese pliante la care thailandezi și chinezi sorb taiței cu volumul la maxim. Nu  mai povestesc despre sumedenia de mașini  și tuk-tuk-uri care trec pe stradă alături de șoricei mărimea xxl, că sigur îți trece pofta de fructele alea de mare la care ai rămas cu gândul …

Bangkok

Bangkok

Bangkok

Bangkok

Bangkok

 

 

 

 

 

Bangkok

 

 

 

 

Bangkok

 

 

 

Wat Arun

 

 

Bangkok

Bangkok

Bangkok

 

 

You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!